معرق کاری

آشنایی با مهارت معرق کاری چوب

معرق کاری چوب، هنری است که از کنار هم قرار گرفتن چوب های رنگی و تشکیل شدن یک شکل خاص به وجود می آید. کیفیت در این کار بستگی به تمیز بودن برش های چوب و درست قرار گرفتن آن ها در کنار هم دارد.

 

تاریخچه ی معرق:

هنر معرق کاری در ابتدا با کاشی انجام می شد اما از دوره ی صفویه معرق کاری روی چوب نیز رواج گرفت و در همان دوران به اوج رشد و شکوفایی رسید.

با ترکیب هنر معرق با سایر هنرهای مربوط به چوب، اثرهای هنری زیبایی پدید می آیند. مثلا از ترکیب آن با منبت، هنر معرق منبت پدید می آید. حتی می توان در تابلویی از هنر گره چینی، حاشیه را با معرق چوب کار کرد. هنر معرق مشبک هم از همین نوع است که بیشتر در گذشته بر روی منبرها یا صندوق های امامزاده ها انجام می شد.

معرق را می توان از جهات مختلف دسته بندی کرد. در اینجا دو دسته بندی مختلف از معرق کاری چوب بیان می شود:

دسته بندی معرق چوب بر اساس برجستگی:

معرق تخت: در این نوع از معرق سطح کار کاملا صاف و بدون برجستگی است حتی حاشیه ها هم به صورت معرق کار شده اند.

معرق نیم برجسته: در این نوع برخی قسمت های کار به صورت برجسته کار می شود. که گاهی قسمت های برجسته با هنر منبت تلفیق می شوند.

معرق برجسته: از تلفیق منبت و معرق، معرق برجسته پدید می آید. در آثاری بدین نحو سطح صاف بر روی کار دیده نمی شود.

دسته بندی معرق چوب بر اساس زمینه:

حاشیه چوب: در این نوع معرق از حاشیه ی چوبی استفاده می شود.

حاشیه رنگ: در این نوع از پلی استر استفاده می شود.

در معرق کاری چوب، بیشتر از چه چوب هایی استفاده می شود؟

در این هنر بیشتر از چوب درختان میوه استفاده می شود. البته از چوب درختانی مثل توت که پس از مدتی تغییر رنگ می دهند معمولا استفاده نمی شود. در زیر انواعی از چوب هایی که در این هنر استفاده می شوند به شما معرفی می گردند:

گردو:

چوب این درخت بسیار با ارزش است و طیف وسیعی از رنگ ها، از رنگ زرد ملایم مایل به طوسی تا قهوه ای کم رنگ و پررنگ و حتی سیاه را شامل می شود. چوب گردو در این هنر بسیار پرکاربرد است و در بازار معمولا به صورت کیلویی به فروش می رسد. البته با توجه به اینکه چوب گردو بسیار محکم است و دانسیته ی بالایی دارد، برش آن برای تازه کارها مشکل است.

عناب:

چوب این درخت هم دانسیته متوسط رو به بالایی دارد. رنگ قسمت بیرونی این چوب زرد و قسمت درونی آن قرمز است که معمولا از رنگ قرمز آن برای رنگ لب استفاده می شود.

پسته:

برای رنگ سبز معمولا از چوب پسته استفاده می شود. البته چوب این درخت رگه هایی از رنگ سفید و زرد را هم در خود دارد.

آبنوس:

چوب این درخت که در جنگل های هندوستان می روید بسیار سخت، سنگین و گرانبها است. این درخت شبیه درخت عناب و از دسته پهن برگان است. رنگ درونی آن قهوه ای تیره تا سیاه است و رنگ بیرونی آن صورتی مایل به خاکستری روشن تا تیره است.

فوفل:

این چوب بسیار گرانبها ،کمیاب و مقاوم است. در جنگل های هند و پاکستان و نقاط گرمسیر یافت می شود. رنگ آن قهوه ای تیره است و البته دیر خشک می شود.

از چوب درختان گلابی، سیب، لیمو، ملچ، نارنج، شمشاد و عرعر هم در این هنر استفاده می شود.

چکیده:

هنر معرق ابتدا با کاشی انجام میشد اما از دوره ی صفویه هنر معرق کاری با چوب رونق گرفت. این هنر از نظر برجستگی و زمینه انواع گوناگونی دارد. هنرمندان از ترکیب معرق با سایر هنرهای چوبی آثار بدیعی از جمله معرق منبت، معرق مشبک و … را می سازند. معمولا از چوب درخت های میوه برای این کار استفاده می شود.

گذاشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

X