میناکاری روی سفال

میناکاری روی سفال چگونه انجام می شود؟

مهد هنر میناکاری روی سفال که نام درست تر آن لعاب برجسته است، لالجین همدان است. این هنر تفاوت زیادی با میناکاری مرسوم دارد.در آن روش عملیات میناکاری روی فلزات انجام می شود ؛ معمولا تنوع رنگ زیادی در آن دیده نمی شود و دمای پخت آن در کوره متفاوت است.

میناکاری روی سفال

در اینجا قصد داریم مراحل ساخت  یک ظرف سفالی زیبا با نقوشی شبیه به میناکاری و البته با تنوع رنگی بسیار بالا دست را به شما آموزش دهیم.

وسایل مورد نیاز:

سرامیک و سفال خام، شابلون میناکاری، لعاب مینا کاری، سیاه قلم، مینا کاری و…

مراحل کار:

ابتدا باید سطح ظرف مورد نظر خود را سمباده بزنید تا صاف و یکدست شود. بعد بشقاب را برای قرار دادن شابلون آماده می کنیم به این نحو که وسط بشقاب را مشخص کرده سپس سطح بشقاب را مانند تصویر قسمت بندی می کنیم تا طرح از پراکندگی یکسانی برخوردار شود. در مرحله ی بعدی شابلون زده می شود بدین نحو که شابلون هایی که از قبل آماده کرده ایم را آغشته به جوهر مخصوص می کنیم و در قسمت های مورد نظرمان قرار می دهیم. ( برای این کار باید از جوهر مخصوص استفاده کنید زیرا در غیر این صورت، جوهر بر روی سطح کار پخش شده و نقوش پاک می شوند.)

برای آسان تر شدن کار، می توانید نقش های ریز را بر سر یک مداد یا خودکار بزنید.

اکنون باید شروع به کشیدن سیاه قلم کنید. سیاه قلم مخلوطی از چسب و گرافیت است. در صورتی که سیاه قلم زده نشود، امکان دارد در هنگام لعاب کاری و یا در زمان ذوب شدن لعاب در کوره، لعاب از قسمت های مورد نظر خارج شود.

چگونگی کشیدن سیاه قلم:

مهمترین مرحله از میناکاری روی سفال این مرحله است. شما باید با گرفتن پمپ سیاه قلم در دست، روی نقوشی را که توسط شابلون کشیده اید پررنگ کنید. کیفیت کار شما در اصل بستگی به این مرحله دارد و هر قدر لرزش دست شما در این مرحله کمتر باشد و خطوط درست تری کشیده باشید، ارزش کار شما بالاتر است.

حالا نوبت به لعاب زدن می رسد که بعد از سیاه قلم، مهمترین مرحله است. دراین قسمت توجه به رنگ بندی اهمیت زیادی دارد و پیشنهاد ما این است که شما برای اولین بار، از یک ظرف آماده برای الگو استفاده کنید. در دفعات بعد خودتان می توانید ترکیب رنگ های درستی بزنید. برای شروع لعاب کاری بهتر است لعاب ها را داخل پمپ هایشان بریزید و روی هرپمپ، نام رنگی را که داخل آن ریخته اید بنویسید تا در هنگام استفاده اشتباه نکنید. اکنون باید سوزن پمپ را داخل نقوش بکشید و آن ها را از لعاب پر کنید. دقت کنید که بیش از حد لازم پمپ را فشار ندهید و نیز حتما قبل از استفاده از هر پمپ، آن را به خوبی تکان دهید تا در هنگام استفاده، لعاب شما غلیظ یا رقیق نباشد. بهتر است این کار را با حوصله و دقت انجام دهید تا جایی از کار، لعاب نخورده باقی نماند مخصوصا دور بشقاب خیلی مهم است که حتما به خوبی لعاب بخورد.

بهتر است رنگ زمینه ی کار شما آبی فیروزه ای یا سبز باشد و دور خطوط را با لعاب سفید رنگ پر کنید.

در مرحله ی آخر باید روی لعاب فِرِد بپاشید سپس کار به کوره برده شود (فِرِد تکه های ریز شیشه است که با پاشیدن روی کار در نهایت آن را براق می کند).

چکیده:

در این مطلب با شباهت ها و تفاوت های میناکاری روی سفال و فلز آشنا شدیم. برای به دست آوردن یک ظرف سفال میناکاری (لعاب برجسته)، ابتدا سفال خام را سمباده می زنیم و پس از آن شروع به زدن طرح با شابلون می کنیم. بعد روی این خطوط را سیاه قلم میزنیم، سپس بین خطوط ترسیم شده توسط سیاه قلم را از لعاب های رنگی پر کرده و پس از پاشیدن فِرِد، به کوره می بریم تا رنگ ها شفاف و ثابت شوند.

 

گذاشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.